Resend Validation Email

Welcome, Guest! (register · logon)

Subscribe Pages: none
Tusea De Canisa

Khristine ( 14 ) · Group: Administrators · Rank:

Posted On: September 29, 2009 at 01:54 PM

Tusea de canisa este o boala infectioasa inalt contagioasa cu exprimare respiratorie care afecteaza cainele.

Factori de risc

Aceasta maladie este asociata in mod frecvent cu anumiti factori favorizanti: aglomerari mari de animale (canise, adaposturi de animale), conditii improprii de igiena- umiditate crescuta, spatii excesiv ventilate, temperaturile scazute, stresul nutritional. Totusi boala se poate inregistra si la animalele de companie, mai ales in sezonul rece, dupa contactul cu caini bonavi.

Manifestari clinice si evolutie

Aceasta boala evolueaza de obicei benign, fara modificarea starii generale, cu inflamarea cailor respiratorii superioare, exprimata clinic prin tuse uscata, cu crize prelungite, paroxistice care pot fi provocate usor si prin palparea laringelui si/sau a traheei . De obicei afectiunea se limiteaza la caile respiratorii superioare, dar la cainii tineri (sub 6 luni) sau la cainii adulti/batrani debilitati poate evolua catre bronhopneumonii, pneumonii interstitiale. In aceste cazuri se pot inregistra si alte semne mai grave: scurgeri nazale purulente, tuse umeda-productiva, lipsa poftei de mancare, febra. Febra prelungita, care nu cedeaza la antibioterapie poate fi semnul infectiei cu virusul maladiei Carre.

De obicei severitatea simptomelor se diminueaza dupa o saptamana , dar boala poate continua pana la 14-21 zile.

Diagnosticul se bazeaza pe aparitia brusca a tusei dupa contactul in ultimele 5-10 zile cu alti caini cu simptomele amintite mai sus.

Tratamentul se bazeaza pe antibioterapie pe perioade prelungite. Antitusivele sunt indicate doar in cazul tusei neproductive. ( Sursa: petsmile.ro )

Din pacate si Daisy a noastra a avut parte de tusea astea... s-a manifestat la cateva zile de cand venise la noi si acum, dupa o luna si ceva inca mai tuseste putin, dar se simte mult mai bine si sper ca ii va trece in curand.

Voi ati avut probleme cu tusea de canisa cand au fost cateii puiuti?

The more people I met, the more I love my PUGS .
http://www.retro-purity.com/wp-content/uploads/2009/12/banner_pugs3.png

•  

irina ( 1 ) · Group: Members · Rank:

Posted On: January 18, 2010 at 07:09 PM

buna.acum 2saptamani am luat up pui de pug de la canisa.si binenteles cum am ajuns acasa a inceput sa tuseasca.nu stiam ce are.tusea uneori pana dadea ceva afara.am fost la vreo 3 doctori.primii 2 mi-au spus ca e normal ca e rasa mai complicata putin.mi-au prescris niste antibiotice.i-am dat timp de o saptamana.si nu i-a imbunatatit deloc starea.am fost si la al treilea care mi-a spus ca e posibil sa fie tuse de canisa.asta sa fie?c altceva pot sa fac?tuseste mai ales cand se trezeste si cand se agita.in rest e ok.

•  

Khristine ( 14 ) · Group: Administrators · Rank:

Posted On: January 26, 2010 at 03:23 AM

Buna,

Scuze pentru raspunsul intarziat. Da, in principiu e tuse de canisa. Ai nostri au avut amandoi. La fetita a fost mai greu, i-a trecut cam intr-o luna si ceva, baietelui i-a dat veterinarul un vaccin pentru tusea de canisa. Nu e injectie, e o solutie cu administrare nazala, ai putea sa intrebi la cabinet daca au.

Lui Daisy ne-a recomandat medicul sa-mi dam o solutie facuta din: 2 picaturi albastru de metil, un sfert de lingurita de miere si o picatura de zeama de lamaie. Plus 2 picaturi de ser fiziologic in fiecare nara. Nu mai tin minte exact daca serul mai avea ceva in el pentru ca ni l-a dat de la cabinet.

In cele mai multe dintre cazuri ar trebui sa treaca de la sine, dar e mai bine sa intrebi medicul care ti-a spus ca e tuse de canisa ce sa faci sa ii fie mai bine.

Incearca sa eviti sa-l lasi sa stea pe suprafete reci acum la inceput. Fiindu-le cald mai tot timpul au tendinta sa caute locuri reci dar cat sunt puiuti nu prea e bine.

Sper sa se simta mai bine, tine-ne la curent.

Te asteptam pentru orice alte intrebari, ii doresc multa sanatate si sa iti aduca numai bucurii.

Toate cele bune !

The more people I met, the more I love my PUGS .
http://www.retro-purity.com/wp-content/uploads/2009/12/banner_pugs3.png

•  

Active Readers

There are 0 member(s) and 1 guest(s) browsing ( details )

none